Rabarberpaj – i en hälsosammare tappning!

Jag älskar paj. Alla sorters. Men kung & drottning över alla pajer är helt klart den gjord med rabarber! Och inget slår mamsens rabarberpaj – ni vet den där perfekt kletigt halvt stelnade konsistensen på de sötsyrliga rabarberbitarna (det är denna bit jag upplever som kritiskt moment – rabarbern får inte upplevas som sur, bli rinnande eller fortfarande vara halvt senig), som möter den perfekta mängden av krispiga smuldeg, serverat med vaniljglass eller vaniljkräm. Sen har ju varianten med knäckig yta tillkommit (sirap, grädde etc som ska kokas och hällas över toppen för att sedan stelna), men jag gillar klassikern smulpajen bäst.

MEN om man nu ska vara lite hälsosam ibland (vilket gör att vi kan äta paj ännu oftare!) så måste jag dela med mig av och flagga för att detta recept absolut funkar som ett fullvärdigt substitut (och jag tyckte absolut att ovan nämna kritiska moment blev så lyckat, tillsammans med den krispiga smulpajen) 🙂 Skulle ni ha gäster över, skulle ingen ana att denna goding var både sockerfri, proteinboostad och lite snålare på fett- utan att tumma på smaken. Mums säger jag bara. Jag kan ha ätit hela formen typ själv över loppet av 2 dagar..

Detta behöver du:
Till fyllningen:

ca 550 g rabarber
ca 1 msk potatismjöl/maizena
ca 1 dl sötningsalternativ (varje sötningsvariant/märke smakar olika, så gå på vad du själv tror blir bra – rabarber är väldigt syrligt, så det kan krävas lite extra än normalt)

Till Smuldegen:
100 g havregryn
25 g proteinpulver (jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från elitstore.se (använder du inte proteinpulver kan du fylla upp med 25 g extra havregryn eller mandelmjöl)
50 g mandelmjöl
50 g fettreducerad mandelmjöl (kan bytas ut mot vanlig mandelmjöl)
0,5 dl sötningsalternativ (jag använde Nicks ”No sugar” som verkar/ser ut som vitt socker. Välj det du har hemma/föredrar. smaka av smuldegen om det är lagom sötma)
60 g valfri fettkälla (jag använde mig av vanligt smör. Annars är kokosolja att rekommendera)
1 dl fibersirap eller agave
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver (vissa föredrar även att tillsätta lite kardemumma)
1-2 msk Mandelspån

Gör såhär:

Fyllningen: Jag gillar en fyllning där rabarberna verkligen har smält och blivit härligt krämig och kletig under smulpajstäcket! Därför kör jag rabarber med sötningen först i mikron några minuter tills de har börjat smälta ner lite och vattnet har pressats ut. Då vet jag också hur mycket potatismjöl jag sedan måste tillsätta för att fyllningen inte ska bli rinnande. Rör runt så det blandas väl och fördela på botten i en form. Smaka av om det är lagom sötma i förhållande till syrligheten i rabarberna.
Smultäcket: Mixa ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan fibersirap samt det rinnande fettet (smält smöret eller oljan om det behövs).
Rör ihop, helst med händerna så det blir genomarbetat. Toppa sedan rabarberfyllningen med jämt fördelade smulor och avsluta med att strö lite mandelspån på toppen.
Grädda pajen på 200 grader i mitten av ugnen ca 25 min. Jag la över aluminiumfolie för att toppen inte ska få så mycket färg (bli brun/bränd)
Ta sedan ut pajen ur ugnen och låt svalna.

Servera med förslagsvis proteinglass från Add Ice Cream, lite yoghurt/kvarg du blandat med vanilj och lite sötning eller proteinpudding om du vill ha ett nyttigare och proteinrikare alternativ. Jag kan också rekommendera GBs lättvaniljglass. Annars är ju de gamla hederliga alternativen vaniljsås och gräddglass alltid winners 🙂 Det är ju faktiskt inte var dag man äter rabarberpaj, även om det är en underbar tanke:)

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s