Sesampanerade laxkuber & rostade rotfrukter serverat med Eriks Romsås!

Gårdagens söndagsmiddag – Typiskt Klassiska smaker kombineras här med en aning nytänk och kreativitet (vill jag iallafall själv tro). Låt dig inte förskräckas av den aning mer graciösa uppläggningen – detta skulle enkelt kunna vara en laxbit med rotfrukter bredvid toppat med en härligt stor klick sås 🙂 På bara 30 minuter har du denna goding färdig till sällskapet!

Ingredienser:

 • Lax (Jag använde en färsk bit lax från Leröy – smälter i munnen!)
 • Polkabetor (piffar upp den tråkigaste rätten med sin färg)
 • Gulbetor
 • Rotselleri
 • Röd lök
 • Minimorötter
 • sockerärtor
 • Eriks Romsås (höstnyhet i butik!)
 • Citronsoja (Var med i Smakbox – har du inte detta går soja + citron bra)
 • Sesamfrön till panering
 • valfri olja (jag använde kokosolja med neutral smak)
 • färsk dill
 • valfria kryddor (jag körde endast neutralt flingsalt & peppar – låter ingredienser och sås få sätta smaken!)

Gör såhär:

Skär laxen i kuber. Låt marinera någon timme i citronsojan. Panera (vänd) därefter kuberna i sesamfrön. Ta de rotfrukter, lök och grönsaker (annat tips är sötpotatis /vanlig potatis) och skär upp antingen i kuber eller klyftor. Lägg bitarna i en bunke – häll över lite smält kokosolja, flingslt & peppar – så fördelar sig både oljan och kryddorna väl. Ugnsrostas på ca 200-225 grader, ungefär i 30-40 min ( tills grönsakerna är gyllenbruna). När grönsakerna i ugnen börjar få färg – värm då en panna och stek upp laxen på medelvärme i några minuter på vardera sida. OBS! Akta så att laxen inte blir överstekt! Den ska fortfarande vara rosa och preciiis igenom! (Kuberna efterlagas även en stund efter att du tagit av det från plattan.)  Eventuellt behövs lite fett vid stekning så att paneringen inte fastnar i botten. Jag stekte därefter upp sockerärtorna lite snabbt i samma panna!

Servera laxen med de ugnsrostad rofrukterna, grönsakerna och toppat med lite dill. Servera med en stor klick Eriks Romsås!

P & K
Antonia

eriks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s