No-bake Hasselnöts- och chokladcheesecake

En väldigt enkel och fantastisk god nöt- och chokladcheesecake (no bake) vill jag tipsa om! Inte så många ingredienser som det kan behövas vara i dessa ”Hälsosammare varianter” för att få till smak och textur. Och som med några få ändringar även kan göras helt vegansk! Vilket uppskattas idag. Byt bara ut ut nedan animaliska produkter till veganska alternativ – som föreslaget under varje ingrediens! Dessutom väldigt bekvämt att inte ens behöva hålla koll på ugn – då denna no bake-cheesecake sätter sig i kylen!

Hur är smaken och texturen då? En  mild och lätt (alltså inte gräddigt tung utan snarare förvånansvärt fräsch) och smältande textur och ljuvlig smak av choklad som i kombo med krispiga nötter, chokladagret och den ”geggiga” botten blir rätt magisk! Säger alltid ” detta kan vara ett av mina favorecept” men så är det onekligen kanske även i detta fall 🙂 ❤
no bake hasselnöts- och chokladcheesecake2

Ingredienser:
Botten

 • 100 g dadlar (För er som inte gillar dadlar – lugn! Det smakar inte utan ger bara fantastiskt ”goooey” resultat)
 • 100 g hasselnötter (Jag gillar fint blandat med grovt malda hasselnötter men går även bra att använda nötmjöl direkt)
 • någon nypa flingsalt för att balansera sötman och komplettera nötterna

Chokladlagret

 • 75 g sockerfri choklad (Jag använder alltid Nicks chokladkakor – god kvalitet för bak och ett sockerfritt alternativ som smakar bra)

Cheesecake-lagret

 • 200 g Cream Cheese light (föredrar Lidls Linessa – variant. För mejerifri variant -byt ut mot mer avokado eller andra mejerifria veganska substitut exempelvis ”På mackan” från Oatley)
 • 2 st Avokados, EKO (ca 230 g)
 • 40 g proteinpulver ( Hazelnut Nougat Whey från Elit Nutrition lämpade sig perfekt i smak och textur)
 • 40 g kakao (smaka av efter egna smaklökar beroende på hur mustig smak du önskar – kanske mer ? 😉 )
 • ca 0,5-0,75 dl sötning (smaka av efter egna preferenser samt beroende av vilken typ av sötning du använder. Jag föredrar Sukrins sötströ-varianter.)
 • 2 tsk Gelatinpulver (kakan ”stelnar” lite mer i konsistens – kan uteslutas vid vego-variant eller bytas ut mot ett grönt substitut)

Dekorering

 • Hasselnötter (som jag rört runt i den smälta choklad som varit kvar i skålen efter chokladlagret ovan, toppat med lite flingsalt)
 • Grovhyvlad sockerfri choklad (Jag använde mörk chokladkaka från Nicks)

no bake hasselnöts- och chokladcheesecake5

Gör såhär:
Botten– Mal hasselnötterna i en matberedare. Häll över i en bunke. Kör dadlarna till purékonsistens i matberedaren. Slå över till bunken med hasselnötterna. Tillsätt någon nypa flingsalt. Förbered en rund form med avtagbar botten, ca 20 cm i diameter, genom att olja in kanterna lite med en bit papper och några droppar valfri olja. Tryck ut degen jämnt i botten.
Chokladlagret – Smält chokladen i ett vattenbad på spisen. Tänk på graderna och att vatten inte ska komma in för då kan chokladen lätt klumpa (googla för smälta choklad- tekniken. Går även i mikron, däremot inget jag själv har koll på). Bred med hjälp av en slickepott ett lager choklad i formen på din uttryckta botten. Ställ in formen i kylen och låt stelna. Ta nötterna som är sparade till dekorationen och rör omkring dessa i skålen med det lilla smälta chokladen. Lägg nötterna på en bit bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Ställ i kyl för att stelna.
Cheesecake-lagret – Mixa avokados i matberedaren till en slät konsistens. Slå över i en skål och rör ner övriga ingredienser. Smaka av både kakao och sötning så det är bra balans i smakerna (för beskt? Ta mer sötning exempelvis). Preparera gelatinet – följ anvisningarna på paketet (brukar vara 1 msk kallt vatten som blandas per 1 tsk pulver och låt stå ca 5 min). Rör ner gelatinet med cheesecake-smeten. Fördela därefter smeten på chokladlagret och ställ därefter tillbaka kakan i kylen. Bör kylas för att kakan ska stelna lite och smakerna sätta sig i minst 5-6 timmar innan servering. Kan därav med fördel prepareras redan kvällen innan. Innan servering – toppa tårtan med nötterna (grovhacka lite halvt) och den grovrivna chokladen.
Servera och njuuut!

Jag uppskattar om du delar med dig av dina skapelser utifrån mina recept genom att @antoniapesevski & #antoniaproteinbakar på Instagram! Och såklart berätta vad du tyckte eller om du testade nya smak-kombos och ingredienser – kanske en annan nötsort eller arom ? 🙂 ❤

P&K
A

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s