Proteinrik ostkaka med sockerfri jordgubbssylt

Alla varianter på ostkakor /cheesecakes är ju det godaste.. Här kommer ett hälsosamt recept, fullproppat med protein och andra nyttigheter, som lämpar sig till alla måltider såklart, men kanske speciellt frukost & mellis – eller varför inte kvällsmålet innan läggdags, framför ett avsnitt av favoritserien 😉  Jag gillar att servera ”svensk” ostkaka lite ljummen med jordgubbssylt – Vad är ditt favorittillbehör?

Detta behöver du:

  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 200 g keso
  • 50 g mjölk
  • 30 g fettreducerat mandelmjöl (eller vanlig går också bra)
  • 20 g proteinpulver ( jag använda 50/50 cookie dough kasein/vanilj whey från Elit Nutrition
  • sötning efter smak ( jag använder Sukrin sötning – tycker de har en god icke-konstgjord smak och textur!)
  • nypa salt ( jag gillar en matigare variant av svensk ostkaka och saltar gärna lite när jag äter – blir en god kombo till den sötare sylten! )
  • Vaniljpulver
  • bittermandelarom (efter smak – eller annan arom?)

cheesecake 3
Gör såhär:

kör keson slät i mixern (såvida du inte vill ha den klumpig, då häller du i keson senare i bunken tillsammans med de övriga ingredienserna). Tillsätt ägg, äggvita och sötning. Mixa, tillsätt därefter mjölk och mixa lite till. Häll upp i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör runt till en jämn smet. olja lite lätt kanterna i två små portionsformar som tål ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 20-25 min. Inte för länge för då blir den torr. Kakan sätter sig även lite efter ugnen!
Servera med din favoritsylt eller andra goda tillbehör 🙂

Sockerfri jordgubbssylt är enkelt att göra själv:
Lägg ett halv gelatinblad i kallt vatten någon min. Ta ett gäng jordgubbar, ca 200 g (jag brukar köra Lidls frysta bär, de har godast smak) och kör i mikron tills det kokar i någon minut. Ta ut och rör ner sötning efter smak. Ta ut gelatinbladet och rör ner i jordgubbsröran. När det svalnat lite, ställ in sylten i kylen och låt stelna till lite. (Självklart kan man skippa gelatinet och bara röra ner sötning efter smaklökar – skillnaden är att det inte blir lika fast som sylt utan mer rinnande)

tips:Jag brukar förbereda alla typer av ostkakor (och sylten) dagen innan så de får stå sig lite över natten. Då tycker jag det smakar godare! Vill man sedan ha kakan ljummen är det bara att slänga in i mikron någon minut!

cheesecake2

Näringsinnehåll ostkaka / portion exkl tillbehör:
Kcal: 202
F: 4,5
K: 6
P: 32,5

Testar du receptet? hashtagga gärna #antoniaproteinbakar @antoniapesevski så får jag ta del av vad du tyckte ❤

Smaklig spis!

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s