Pepparkakspannacotta med glöggspegel

Himmelskt god och julig version på den populära pannacottan! Bjud på en tjusig och kreativ men ändock så enkel variant toppad med en lyxig glöggspegel till efterrätt eller som fika. Självklart ska man njuta av julbordets (och dessertbordets) alla goda ting! Det kan däremot för många kännas fräscht och uppskattat att servera och avnjuta en god dessert som inte är så tung på socker och fett ”emellan varven” av allt annat som serveras i juletider. Eller för de som helt enkelt undviker socker, önskar glutenfria (och gröna) alternativ – här är ett.  Innehållet är sockerfritt, glutenfritt och låglaktos, kan som sagt göras helt grön om så önskas genom att byta ut gelatinet och mejeri mot gröna alternativ.

Detta är för i övrigt ett gammalt recept som jag skapade till BODY MAGAZINE decembernumret 2016 när jag aktivt verkade som receptkreatör till tidningen:)

Ingredienser:
Pannacotta- lagret:

  • 3 gelatinblad (Vegansk variant? Byt ut mot agar eller gelesocker/vegegel och följ instruktionerna för dessa livsmedel i tillagningsprocessen!)
  • 40 g Whey protein (Använde den passande smaken ”Vanilla Ice Cream” från Elit Nutrition)
  • 4,5 dl mjölk (jag använde laktosfri mellanmjölk. eller valfri – ju högre fetthalt desto godare/ går självklart även med mandel/havre/sojamjölk etc för dig som undviker mejeriprodukter)
  • 1 tsk pepparkakskrydda (smaka av)
  • 3 msk sötning (smaka av -sötman kan skilja sig från olika märken )
  • Nypa vaniljpulver/arom (eventuellt)

Topplagret:

  • 1 gelatinblad (Vegansk variant? Byt ut mot agar eller gelesocker/vegegel och följ instruktionerna för dessa livsmedel i tillagningsprocessen!)
  • 1 dl (sockerfri) glögg

Tips på alternativa juliga smaker: För Pannacottan – tillsätt saffran istället för pepparkakskrydda. Istället för glöggspegel – rör ihop chiafrön med smälta julkryddade bär och låt stelna som lager i kyl. Gröp ur och toppa med passionsfrukt eller smulade pepparkakor – en kombo som också gör sig utmärkt för smaklökarna 🙂

79442252_438609733757306_8230101364357726208_n

Gör såhär:
Pannacottalagret: Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att mjukna. Koka upp övriga ingredienser på svag värme och rör så att mjölken inte bränns. När mjölken har kokat upp- tag av spis. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör snabbt ner i kastrullen när mjölken inte är kokhet längre. Fördela därefter i fyra serveringsglas. Ställ pannacottan i kyl några timmar för att svalna.
Glöggspegeln: När pannacottan svalnat – förbered topplagret. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp glöggen på platta eller snabbare- i mikron . Rör ner gelatinbladet när glöggen inte kokar längre. Tag pannacottan ur kylen och fördela glöggen jämnt över . Ställ att kyla i ytterligare någon timme innan servering!
Kan med fördel göras kvällen innan servering.

Vanligtvis anger jag inte näringsinnehåll, men eftersom jag har dessa uträknat för BODYs räkning så kommer de här för er som vill veta fördelning av makros:
Näringsinnehåll/portion
102 kcal
14 g protein
7 g kolhydrater
2 g fett
Passar på att önska en riktigt GOD jul!!

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s