Bräserad Kyckling- & Sötpotatis i kokosmjölk med thai-indiska influenser

En enkel, värmande och ljuvligt god middag, tillagad på 30 minuter. Servera denna ”gryta” med ris och/eller bröd – förslagsvis naan- bröd som gör sig väl med smakerna. Spännande smaker kombinerade från det thailändska och indiska köket resulterar i denna goding. Dessutom inte bara god för knopp utan även kropp – med bara bra råvaror och ingredienser som innehåller flera nyttigheter! Ni som känner mig vet ju att jag har en förkärlek till mat som är gott både för både hjärta och själ ❤

Till vardags som helgmat, att bjuda på eller perfekt mat att storkoka till veckans matlådor om du behöver lite variation!

Nedan följer receptet på ett ungefär (jag själv höftar också). Jag tycker att det viktigaste är att använda ett recept som något att utgå ifrån – sedan byter man kanske ut någon ingrediens mot en annan föredragen (grönsaker, krydda, proteinkälla), smakar av när grytan stått och puttrat och finjusterar till sist ytterligare kryddor och andra smaksättningar efter egna smaklökar – så att man får det sådär MMMMuuuums – perfekt! Efter egna preferenser. Hoppas du gillar denna rätt lika mycket som jag:)

Inspirerad av @halfbakedharvest underbara maträtter och grytor – magi i köket! 

Ingredienser:

Färskvaror

 • 500-800 g Sötpotatis, skalad och skuren i 2 cm-kuber (mängd beroende på egna preferenser)
 • 800 g kycklingbröstfilé (majskyckling ger god smak. Går utmärkt att byta ut mot plantbaserat som tofu, soja etc)
 •  8 st minimajs, delad i två
 • 3 st Schalottenlök
 • 2-3 klyftor vitlök, riven
 • ca 3 cm ingefära, skalad och riven (smaka av och tillsätt ev. mer om du gillar ingefära)
 • 2 nävar färsk babyspenat
 • 2 lime
 • Ev. hackad färsk koriander att toppa med!

Kryddor (ca mått – justera efter egna smaklökar)

 • Salt
 • 2,5 tsk mald ingefära
 • 1 msk malen gurkmeja
 • 1,5 tsk malen Cayennepeppar

Övriga ingredienser

 • 2-3 msk Fish Sauce (kan skippas men gör mycket för smaken!)
 • Sesamolja (annan olja går också bra – till marinad och stekning)
 • Buljong (jag använde 2 tärningar kycklingbuljong, organic)
 • Kokosmjölk (jag använde 3 paket 250g light 5% från Santa Maria, men även en 400g bör räcka beroende på hur mycket sås/hur tjock man vill ha grytan)

Servera med
Ris och naan-bröd passar bra som tillbehör. Ställ fram hackad koriander och flingsalt på bordet att toppa med.

bräsera kyckling i kokos

Gör såhär:
Enklast är att förbereda alla ingredienser innan matlagningen påbörjas, så är det bara att ”skyffla ner” i kastrullen allt eftersom. OM du har en slowcooker/tryckkokare så laga i den – då får du köttet härligt mört och smakerna ”mustigare”. Vanlig kastrull går lika bra!

Marinera kycklingen (antingen hela filéer eller skurna i större bitar): Rör ihop kryddorna Ingefära och gurkmeja med ca 1 msk (sesam)olja (eventuellt lite vatten). Rör ihop med kycklingen och låt stå 5-10 min.
Stek upp: Bryn kycklingen (eventuellt i en klick sesamolja), rör ner rivna vitlöken och ingefäran, hackade schalottenlöken, minimajsen, därefter sötpotatisen. Bryn tills ingredienserna fått en liten stekyta (jag var lite för snabb, nästa gång ska sötpotatisen fått ännu mer färg än vad ni ser i bild!). Detta tar fram smakerna ytterligare.
Slå över: Kokosmjölken, fish sauce och tillsätt saften från lime, Cayennepeppar och buljong. Låt puttra i ca 20-30 min. Smaka av och justera saltmängd och de övriga kryddorna – kanske gillar du ingefära och riva ner lite mer för att få stinget! Eller mer Cayenne.. När du är nöjd – rör ner bladspenaten och låt puttra någon minut.

Servera med ris och naan. Eller avnjut precis som den är!
Toppa ev. med hackad koriander.

Testar du detta recept? Referera och berätta gärna vad du tyckte genom att tagga mig @antoniapesevski på Instagram så blir jag glad!

Smaklig spis:)

P&K

A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s