Rawfood/dadelbollar i olika varianter; choklad, nutella, lakrits & protein!

*VARNING FÖR BEROENDE*
Det var ett tag sen.. men efter att ha gjort en sats i förra veckan är dadelbollarna åter i rullning (bokstavligen) här i hushållet! 😀 Och med all rätt – för de ÄR en svårslagen njutning ❤ Och så enkelt att göra. I kombo med få råvaror som ingredienser – som ju är en bonus! Kan tilläggas att min andra halva som är sjukt misstänksam mot typ all mat som han ”inte växt upp med” är nyfrälst och fullkomligen älskar dessa! Så nu massproduceras dadelbollar i vårt hem, löpande bandet- style 😀

PERFEKTA att avnjutas när suget slår på närsom, alla dar i veckan och kan med fördel förtäras några bollar som påfyllning (muskelmat!) efter ett tufft träningspass!

Hälsoaspekten då? Jo men det är ju bra ingredienser (råvaror!!), utan tillsatt raffinerat socker, halvfabrikat och konstigheter. RAWFOOD i grunden mer eller mindre – helt enkelt! Kan lätt göras glutenfria och är ju laktosfritt  – om man bjuder någon med denna problematik på fika:)

I dadlar, havre, kakao och nötter hittar ni goda näringsämnen för både kropp & knopp och BRA fetter från kokosolja! Sticker här in en liten parentes då jag hört folk ifrågasätta kokosoljans positiva hälsoeffekter i förhållande till ”fettformatet” : Ja: kokosoljan innehåller mycket mättat fett; hela 82 procent av fettet, vilket är mer än ex. smör (+60%). MEN de fettsyror som finns i kokosoljan är däremot annorlunda – huvudsakligen palmitinsyra, laurinsyra och myristinsyra. Kokosoljans mättade fetter anses ovanligt bra då de innehåller mycket Medium Chain Triglycerides (MCTs). Dessa går direkt från matsmältningen till levern, där de används som en snabb energikälla eller omvandlas till så kallade ketoner. Med andra ord – fettet i kokosoljan behöver inte lagras som andra fetter, utan omvandlas direkt till bränsle i din kropp  (förutsatt att du inte överäter såklart).

Varianter på dessa bollar är ju oändliga! Men här kommer ett bra ”grundrecept” av råvaror att utgå ifrån – och sedan kan man utifrån typ av innehåll och smak som man vill åt – variera de övriga ingredienserna/byta ut! Bara att testa sig fram!

dadelbollar efter träning

Ingredienser:

Grund-råvaror:

 • 150 g dadlar (ca 12 st)
 • 70 g havregryn eller 2 dl nötter alt en mix!
 • 20 g kokosolja
 • ngn nypa salt (gott att ha i flingsalt som kontrast till dadlarnas sötma)
 • Övriga ingredienser utifrån nedan vald variant/efter smak..

För chokladbollar, tillsätt:

 • 15 g kakao
 • äkta vaniljpulver eller vaniljarom-droppar
 • alternativt krossade kaffebönor /1,5 dl starkt kaffe

Rulla i kokosflingor (däremot även supergoda som de är)

För Nutella-variant, tillsätt:

 • använd nöt- alternativet: 2 dl hasselnötter, grovhackade (matberedare) istället för havregryn
 • 15 g kakao

Rulla eventuellt i grovhackade hasselnötter (mer en estetisk detalj)

För proteinberikade bollar, tillsätt:

För lakritsbollar, tillsätt:

 • 15 g kakao
 • Tillsätt äkta lakritspulver från Markatta (godast! Smakar som turkisk peppar) i degen eller rulla chokladbollarna i pulvret!
 • Eventuellt lite extra flingsalt gör sig bra med lakrits!

dadelbollar nutella

Gör såhär:
(Vid nötter i degen – grovhacka dessa först i matberedaren/mixern)
Kör dadlar och smält kokosolja till en slät ”gegga” i matberedare. Kratta ur till en bunke, där övriga ingredienser tillsätts. Arbeta gärna med händerna för att jobba igenom degen. Rulla till bollar. Om du vill ha ”garnering” rulla i valfritt alternativ.

Förvaras i kyl. Går utmärkt att frysas in

ENJOY!

Nu vill jag ta del av dina dadel/rawfood-bollsvarianter!! Tagga mig antoniapesevski på Instagram och #antoniaproteinbakar om du inspirerats av receptet!  ❤ 

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s