Hälsosammare kladdkaka; sockerfri & proteinberikad!

Om det är någon kaka man faktiskt med fördel KAN göra i en hälsosammare tappning utan att behöva tumma på varken textur (kladdighet) eller smak så är det faktiskt kladdkakan! Jag har bakat denna och bjudit på till failj, vänner och under event, och den har alltid varit mycket uppskattad av alla oavsett vad för kladdkake-erfarenhet folk har haft! Vilket jag ser som ett toppen-betyg då jag vet att kladdkakan har en speciell plats i många svenskars hjärtan ❤ 🙂

Det sköna med detta recept är också att det går att byta ut/ändra omkring efter vad du har hemma. dvs; har du inte fibersirap  – byt ut mot något substitut du har hemma. Vill du inte använda proteinpulver – öka upp mängden nötmjöl-mängden lite. Och är du nötallergiker så går även mandelmjölet att byta ut mot motsvarande volym av någon annan mjölsort som funkar för dig. Den sockerfria chokladen kan såklart bytas ut mot kvalitativ vanlig mörk choklad eller någon annan choklad som är smaksatt med olika ingredienser.

Denna kladdkaka är: Proteinberikad, Sockerfri. Glutenfri. Låglaktos.
Vegansk? Byt ut äggen mot äggsubstitut, vegansk choklad och växtbaserat proteinpulver/mer nötmjöl.

Nedan recept passar en rund form med 20 cm i diameter. Använder du en större form? Öka receptet med ½ eller dubbla. Tänk då på att hålla ett extra öga på gräddningstiden – utgå ifrån nedan riktlinjer då tid kan skilja sig beroende på just form, ugn, och hur kladdig du själv föredrar kladdkakan att vara 🙂

Ingredienser:

Serveringstillbehör:
Tips på fortsatt ”lite hälsosammare” alternativ –  gröna eller proteinberikade, utan socker: Kokosgrädde, havregrädde, växtbaserad vaniljsås, vanilj-proteinpudding, vanilj-proteinglass (Add Ice Cream’s är fantastisk i smak och textur). Lättglass (GB) /sockerfri glass (Nicks har en god sockerfri vanilj-variant). Vaniljkvarg eller yoghurt.
Egen hälsosam ”vaniljsås” kan enkelt göras : Blanda yoghurt, kvarg eller någon grädd-variant med 1-2 äggulor, äkta vaniljpulver och smaka av med valfri sötning! Så ”slipper” man flera onödiga tillsatser 🙂

kladdkaka

Gör såhär:
Förberedelse: Ska du göra ditt eget ”mandelmjöl” – börja med att köra nötterna i matberedaren till finmald textur.
Smeten: Mixa i en matberedare de urkärnade dadlarna tillsammans med ägg, kokosolja (som du smält på några sekunder i mikron) samt fibersirap (eller annat alternativ) till en slät smet.
Häll smeten i en bunke.
Rör i en annan skål ihop de torra ingredienserna.
Hacka chokladen i lite större bitar
Rör successivt ner de torra ingredienserna i bunken med smeten samtidigt som du rör ut klumparna.
Rör sist ner ca 3/4 av den hackade chokladen.
Häll upp i en form som du smörjt med lite kokosolja.
Toppa /tryck lätt ner de resterande chokladbitarna fördelat på kakan. Strö eventuellt över lite flingsalt (kombon av sötma/sälta är så god!)

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, omkring 12-15 min. Kakan ska då vara gräddad och krispig på toppen och ca 1 cm in i kanterna och mitten ska vara lite mer kladdig.
Hitta din perfekta gräddningstid: En kladdkaka stelnar (eftergräddas) även en stund efter att du tagit ut den ur ugnen. Beroende på din ugn, storlek på formen och vilken ”kladdighetsgrad” du gillar på din kladdkaka – håll ett öga mellan 10-20 min och ta ut när den är i enlighet med dina smaklökar.

Låt svalna och förvara sedan i kylen några timmar innan servering så att den får sätta sig. Extra bra smakar kladdkakan dagen efter, så kan med fördel förberedas kvällen innan. Servera med dina favorittillbehör (tips ovan).

Funkar att värma en stund innan servering om man gillar kladdkakan lite varm
Förvaras i kyl. Kan med fördel frysas!

Referera gärna till min hemsida om du bakar receptet! Och låt mig veta vad du tyckte om det, kanske la du till någon annan god ingredienser?  😀
Tagga @antoniapesevski #antoniaproteinbakar ❤

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s