No-bake ”raw” choco Pie

Wow! Du kommer att blir förvånad över hur försvinnande god denna hälsosamma ”rawfood” paj är! Mustig chokladig utan att kännas ”tung” och mäktig. Man blir skönt ”tillfreds” efter en bit (eller två;P) fri från vitt socker, proteinberikad. Alternativ nedan för vegansk variant! En paj som passar alla – oavsett preferenser (hälsosam livsstil, vegan, livsnjutare etc..)

Med naturliga ingredienser som alternativ och det faktum att pajen inte behöver tillagas i ugn (”No Bake – cake”) – går det smidigt att röra ihop kvällen innan för att låta pajen ”stå till sig” över natten 🙂

Den är så god!! Är riktigt nöjd med receptet både i innehåll och smak! Så man kan inte tro VAD den är gjord på.. jag bjöd min sambo och han anade inte alls den ”hemliga” ingrediensen;)..

no bake chokladpaj

..ja huvudingredienserna då? Okej, så ibland måste man VÅGA! Testa nya grejer. Vilket jag gjorde i detta recept; jag bakade nämligen med tofu! (jag erkänner – jag var lite misstänksam först när jag öppnade förpackningen och kände lukt/naturliga smaken.. MEN det blev SÅ bra och märks inte alls i slutresultatet!) Varför dessa ”rawfood” ingredienser ? Jo, som ni vet vid detta laget så älskar jag att experimentera fram nya härliga recept som dessutom kommer med hälsosammare fördelar! Eller att det bara ger en annorlunda / rolig upplevelse att skapa och för flera (veganer, allergiker av olika slag) att njuta av, såklart! Förutom att tofu är en växtbaserad produkt (gjord av koagulerad sojamjölk) så finns det andra fördelar;

Näringsinnehåll: Soja ett av få vegetariska livsmedel som är rikt på fullvärdigt protein. Det innehåller alltså alla de livsnödvändiga aminosyrorna. Jag använde en tofu med 12 g protein/100 g.  Tofu är även rik på B-vitamin, järn och kalcium!

Låt oss lyfta diskussionen om soja; Soja anses dåligt av av vissa ”kritiker” kopplat till träning/hälsa. MEN för att denna råvara ska kunna ha en hormonell effekt i kroppen (dvs påverka din hälsa eller muskeltillväxt negativt) krävs det att man äter KILOVIS (!!) av soja – varje dag! En normal och ”lagom mängd” är absolut ingen fara, utan tvärtom definitivt bara sunt för de flesta och definitivt en nyttigare ingrediens (eller växtbaserat alternativ) än många andra i matlagning/bakning! 🙂

Att söta hälsosamma bakverk med?!
Jag får ofta frågan därav lite mer text: När jag bakar använder jag gärna sötning: Sukrin, Stevia, stevia strö och/eller NICKS sötning – alla utvunna från naturliga källor – istället för raffinerat vitt socker. Sukrin är baserat på sockeralkoholet erythritol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp och Stevia utvinns ur en växt. Man slipper socker som jag undviker i den mån det går när jag själv bakar, då det verkar inflammatoriskt i kroppen och triggar kroppen på ett annat sätt än sötning (som jag inte orkar gå in på här). Dessa sötningsvarianter smakar och ser ut som socker men påverkar inte blodsockret alls och skadar inte tänderna. Bryr man sig om energi så är ju även den lägre i sötning än socker. Win-win-win om du frågar mig:) För er som inte använder sötning/inte har hemma går det även utmärkt att byta ut sötning mot annat alternativ; Agave, björksocker, dadelsirap, fruktsocker, kokospalmsocker etc – listan kan göras lång! Bara att googla 🙂

no bake chokladpaj3

Jag adderade isolat-proteinpulver men detta går att utesluta helt. Alternativt byta ut mot ett veganskt. Om du använder kasein som är tjockare behöver du eventuellt mer vätska.

Ingredienser:

Botten:
På bilden använder jag en 18 cm form i diameter, kakan blir då lite högre. Använd då dessa mått till botten:

 • 230 g dadlar, urkärnade
 • 200 g nötter, jag använde saltade och rostade cashew.  (tillsätt någon nypa flingsalt i degen om du kör naturella)

Använder du en 20 cm form i diameter behövs mer ”botten”, använd då nedan mått. Kakan blir då ”Större” rent estetiskt och lite lägre på höjden:

 • 280 g dadlar, urkärnade
 • 240 g nötter, jag använde saltade och rostade cashew (tillsätt någon nypa flingsalt i degen om du kör naturella)

Fyllningen:

 • 400 g silkestofu
 • 20 g kokosolja
 • 2 tsk gelatinpulver eller 2 påsar veganskt vegegel (alt växtbaserat agar-agar pulver). Får fyllningen att ”stelna” till mousse- konsistens.
 • 60 g kakao (jag gillar mycket smak av kakao!!)
 • 30 g isolat/whey/växtbaserat protein utblandat (skakat) med 2 dl vatten
  eller 2 dl havredryck eller mandelmjölk exempelvis. (Jag använde vanilj-whey från Elit Nutrition)
 • Sötning; Jag använde 2 dl av Nicks naturliga sötning. Eller eget val av sötning (förslag ovan på alternativ) Mängd? Gå efter när du tycker det smakar sött och gott som en dessert och kakaon framhävs!)
 • Eventuellt vaniljpulver eller andra smakaromer efter smak

Topping:

 • Kakao (eventuellt)
 • Flingsalt att strö på toppen (ett måste!! kompletterar det söta väl och framhäver smakerna ytterligare)
 • eventuellt krossade kakaobönor eller kaffebönor att strö över

no bake chokladpaj2

Formen: Använd en rund springform med avtagbar botten (18 eller 20 cm i diameter). Beroende på vad du har hemma och hur tjock/bred du vill ha pajen (jag har som nämnt använt 18 cm på bilden, men skulle nog föredra lite mindre höjd dvs köra 20 cm nästa gång). Smaksak! Smörj kanterna snabbt med lite olja. Botten behövs ej.

Gör såhär:
Botten: Kör nötterna finmalda i mixer/matberedare. Mixa ner dadlarna (kärnfria). Om du använder naturella nötter – tillsätt någon nypa salt! Blir en god kontrast till det söta. När degen är väl mixad (kan behövas knådas för hand lite i en bunke), tryck ut degen på botten i formen. Ställ botten i kylen medan du gör fyllningen.
Rengör matberedaren/mixern väl innan du använder den för fyllningen:
Fyllningen: Kör (silkes)tofun i mixer/matberedare tillsammans med vätskan (2 dl protein shake:ad med de 2 dl vatten eller det andra alternativet 2 dl av valfri ”mjölk”. När smeten är slät och fint arbetad, häll upp i en bunke.
Rör ner kakao, smält kokosolja (några sekunder i mikro), och eventuellt vaniljpulver eller andra smaksättningar du önskar.
Rör successivt ner ditt val av sötningsvariant och smaka av när du tycker den är bra i sötma! Sötning tillsammans med toppade flingsaltet framhäver kakaosmaken och gör pajen god. Smaka även av om det är ”lagom” kakao! Smakerna sätter sig även efter några timmar i kylen. Sist – tillsätt vegegel/gelatinpulvret enligt anvisning på förpackning (för kalla rätter!).
Häll upp smeten i formen. Ställ i kyl och låt fyllningen få ”stelna”. Gör gärna kvällen innan och låt stå över natten.

Vid servering:
Ta en kniv och dra längs sidorna av formen innan du tar av ”kant-delen”. Pudra eventuellt över kakao med en ”bak-sil”. Sprinkla över flingsalt och eventuellt krossade kakaobönor eller kaffebönor om du uppskattar lite kaffesmak! Varsågod och avnjut 🙂

Förvaras i kylen. Kan med fördel frysas in!

Bakar du detta recept uppskattar jag om du delar med dig genom att tagga mig på Instagram @antoniapesevski #antoniaproteinbakar / #antoniarawfoodbakar och hänvisa till receptet på min sida 🙂 ❤

Hoppas du gillar pajen!

P&K
A

no bake chokladpaj4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s