No-bake Snickersrutor (rawfood-ich)

OH MY BUDDHA! Vilket heligt recept för smaklökarna. Och själen. PÅ riktigt. Om ni gillar snickers (dvs jordnötter, choklad och ”cookie dough” i kombo) så kommer ni att lööva dessa rutor lika mkt som jag ❤ Så enkelt också – enkla steg och inte ens en ugn ska användas! Detta recept är ”rawfood”-ich style i grunden med härliga naturliga råvaror. Därtill har jag valt att addera (proteinboosta) whey protein från Elit Nutrition och sockerfri choklad från Nicks.  Det finns såklart veganska alternativ för både chokladen och proteinpulvret (valfritt att tillsätta) om så önskas 🙂 Är du nötallergiker? Byt ut nöt-ingredienserna mot frö eller höj upp de andra ingredienserna. Det blir inte ”snickers utan jordnötter – men en annan god variant 😉

Det är en sån tillfredsställande känsla inte bara för smaklökarna utan även för min kreativa skaparsida när jag lyckas kombinera något som är så gott! (vilket är viktigt) med en hälsosam aspekt (kosthållning) som jag drivs av att grotta ner mig i! I en perfekt värld skulle man ju aldrig behöva tumma på någon av dem, det är lite det jag jobbat med under alla år – att hitta recept där man ”både kan ha kakan och äta den😉 ”. Jag tycker det är en kul utmaning – och att överraska misstänksamma människor och få dem att se att det är möjligt såklart, däribland min egen sambo, som numera BER om dessa bakverk;)

snickeresrutor2Råvarorna: Innehåller bra med makro- och mikronutrienter och annat gott för kroppen ❤ Låt oss snöa in liiite: Havre är en råvara på senaste tid fått klassning som ”superfood” och trendar av hälsoaspekten i både efterfrågan och livsmedelsbranschen! Vidare så har vi kikärtor;  innehåller antioxidanten mangan (viktigt för ett välmående skelett), folsyra som boostar nervsystemet och är nödvändig för cellernas ämnesomsättning bl. a. Du får också i dig fytonutrienter, som hjälper till att skydda cellerna från skador av gifter, kemikalier och stress. Det är dessutom skapligt med protein och fiber i kikärtor. Hjälper genom ovan nämnda matsmältningen och reglerar blodsockret! Andra mineraler; Om du äter 100 g får du i dig framförallt följande (av rek.dagligt intag):
Selen 36%
Folsyra 36,5%
Fosfor 14,7%
Vitamin K 18,7%

Lite kul fakta, men nu är ni väl sugna på receptet 😉 Här kommer det..

Ingredienser

Lager 1; Botten

 • 150 g Kikärtor, kokta (jag använde Bonduelle påse 150 g)
 • 140 g havregryn (glutenfri om så behövs)
 • 130 g dadlar färska (plocka ur kärnor)
 • 60 g cashewnötter (kan bytas ut mot annan sort eller frön om man vill göra nötfri)
 • Vid proteinberikad bakning (valfritt):
  20 g Whey (Jag använde Vanilj whey från Elit Nutrition som har en väldigt god passande smak. Är du vegan -byt ut mot växtbaserat alternativ eller skippa helt)
 • ev. en nypa vaniljpulver eller vaniljarom/droppar.

Lager 2; Mitten

 • 40-50 g jordnötssmör med bitar (jag använde ICAs crunchy havssalt, som dessutom är lite mer rinnande i konsistens, vilket gör det enkelt att bre ut) Kan bytas ut mot nötfritt alternativ eller skippas helt.

Lager 3; Topping

 • 85 g sockerfri choklad (jag använder alltid Nicks sockerfria choklad vid bakning. Smälter bra, ger len textur i bakning och en god smak utan socker till skillnad från andra liknande sockerfria alternativ. Går att byta ut mot veganskt alternativ/annan kvalitativ chokladkaka – skulle isf rekommendera att baka med Lindt chokladkakor då deras kvalitet håller för bakning/smälta!)
 • 0,5 dl ”mjölk” (jag använde sojamjölk. Havre- eller mandel går också bra, såklart vanlig)
 • Flingsalt (Viktig ingrediens för smakerna!!)

snickeresrutor

Gör såhär:
Botten: Kör kikärtor, havregryn, dadlar och nötter i matberedare till en slät ”smet”. Eftersom min matmixer bråkar lite så körde jag först nötter och havre (torra ingredienser). Sedan kikärtor. Därefter dadlar. Och så tillsatte jag nöt- och havremixen med kikärtorna successivt till dadel-mixen. Häll därefter upp smeten i en bunke och tillsätt proteinpulver (kan som sagt uteslutas) och vaniljpulver. Jobba igenom smeten lite med handen. Den ska vara kletig men ändå fast och formbar. Skulle din smet av någon anledning vara för kletig och rinnande – tillsätt mer havregryn.
Tryck ut smeten i förslagsvis en avlång brödform (limpa) med ett bakplåtspapper i botten (eller en form med liknande storlek till ytan). Jag tyckte det underlättade att därefter lyfta upp degen med pappret från formen till bordet och försiktigt rulla lite med kaveln för att jämna ut ytan. Därefter trycker jag tillbaka smeten på bakplåtspappret ner i formen igen och ”finputsar” kanterna etc.
Mitten: Bre ett lager jordnötssmör.
Topping: Smält chokladen tillsammans med (den i mikron förvärmda) mjölken i ett vattenbad (googla hur man tempererar choklad om du inte gjort detta tidigare). Rör runt till en len smet utan klumpar. Häll i mitten av degen i din form och fördela enkelt ut i kanterna med hjälp av en slickepott. Strö över flingsalt (GLÖM EJ!). Ställ i kyl och låt stelna några timmar innan du skär upp i bitar och serverar!

Förvaring: I kyl, Kan även frysas in i bitar och tas fram efter sötsug och behov.

Hoppas ni gillar receptet – jag ÄLSKADE det som sagt och bitarna försvann snabbt under dagen 😉 Om du testar receptet; referera gärna till min sida och tagga #antoniaproteinbakar #antoniarawfoodbakar @antoniapesevski så får jag ta del av dina skapelser och vad du tyckte!! ❤

P&K
Antonia

snickeresrutor3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s