Marängtårta med bär; Fräsch och somrig!

En vacker, somrig, lättgjord och snabb tårta som lämpar sig ypperligt nu när vi är i SOMMARTIDER 🙂 Varför inte denna midsommarhelg? 🙂 ❤  Fyll med favoritbären! Bjud och låt alla förundras över denna goda och fräscha dessert! Fri från raffinerat socker.  Byggd på bär, nötter, naturlig sötning, äggvita, och val av ”kräm” (kokosgrädde, kvarg, kasein eller vaniljkräm etc).

Kan antingen förberedas och sen göras med lager precis innan servering då marängbottnarna behåller krispigheten, eller som jag föredrar- någon timme/dagen efter då mandelmarängbotten är lite mer härligt seg! MUMS. Detta är ett av mina (favorit) recept som jag bakade för några år sedan till ”Antonia Proteinbakar” i  BODY Magazine ❤

jordgubbsmarängtårta2

Mandelmarängbottnar:

 • 3 st äggvita
 • 40 g mandelmjöl (Vilket som går bra, jag använde ”Funksjonell Mat” fettreducerade mandelmjöl)
 • 15 g mandelflarn /alt hackade mandlar
 • 1-1,5 dl sötning (smaka av då alla sötningsmedel är olika i smak/styrka)
  (OBS: Jag använde Nicks ”Use like Sugar”  som är ett magiskt substitut till socker att baka med. Det smakar, ”verkar” och har samma textur som socker. Beroende på ditt val av sötning så kan resultat alltid skilja. Bra att ha i åtanke 🙂
 • en nypa äkta vaniljpulver /vaniljarom eventuellt några droppar bittermandelarom för smakförhöjande

Fyllning:

 • 200 g ca färska jordgubbar eller val av bär/frukt (ca 70 gram hackade till mellanlager, 130 g till topping)
 • Ett av nedan alternativ såvida du inte föredrar klassisk grädde:
  – 100 g kvarg + 100 g yoghurt naturell (ca- mått att utgå ifrån och som behövs till tårtan, även till nedan alternativ)
  – Vispad kokosgrädde
  – En skopa kasein blandad med vatten (pudding- konsistens). Låt stå en timme i kyl. (Elit Nutritions Coconut är riktigt god och passande i smak att fluffa och toppa med!!)
  – Vaniljkräm (finns numera även växtbaserad)
 • jag använde några droppar gräddarom för smaken. Går att utesluta. Addera gärna en nypa vaniljpulver eller arom!

Tips: Varianterna är oändliga. Använd dina favoritbär och frukter. Toppa gärna med lite finriven choklad eller kokosflingor etc. och den ”grädd-krämen” du föredrar av alternativen ovan. Det finns ju även färdigblandade goda smaksatta kvarg/dessertsåser som passar, exempelvis vaniljkesellan med lite högre fettprocent i (så god) från Arla.

jordgubbsmarängtårta3

Gör såhär:

Botten: Vispa äggvita och sötning till en fast konsistens (du ska kunna vända bunken uppochner. Därför viktigt att ingen äggula kommit med). Tillsätt övriga ingredienser till botten och vänd/rör försiktigt ihop ”maräng-fluffet”.
För att få symmetriska bottnar – rita upp två cirklar på bakplåtspapper – ca 15 cm i diameter. Jag använde en skål för detta. Fördela fluffsmeten med en slickepott.
Grädda därefter bottnarna i ugnen på 100 grader ca 1-1,5 h. Om ytan skulle börja få för mycket färg, lägg över en bit aluminiumfolie . Ta ut bottnarna när de anses fått sin krispiga maräng-textur. Låt svalna.
Fyllningen: En stund innan servering – Rör ihop ingredienserna till krämen och låt stå i kyl om det är kasein. Vispa eventuellt upp beroende på vilket alternativ du väljer. Smaka av sötning och eventuella grädd/vaniljarom. Skär upp ca 1/3 (70 g) av bären om de är av större variant till mellanlagret.
Bygga tårtan: fördela krämen på första botten och addera de skurna jordgubbarna, Lägg på den andra botten och fördela resterande kräm. Toppa med resterande bär och eventuell övrig valfri topping.

NÄR bygga tårta/textur? För en mer krispigTårta (botten) ska den ”byggas” precis innan servering . Tårtan kan också serveras någon timme efter /dagen efter. Då får mandelmarängbotten istället en mer seg och satt konsistens, som jag faktiskt föredrar! Och smakerna har gift ihop sig lite mer.

Om du testar detta recept uppskattar jag verkligen om du #antoniaproteinbakar @antoniapesevski så får jag se hur resultatet blev och vad du tyckte ! 🙂 ❤

Passar på att önska en underbar sommar och inkommande midsommar!

P&K 
Antonia 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s