Näringsrikare krämig (avokado)-chokladmousse, proteinberikad!

Denna underbara mustiga chokladskapelse i krämigt mousse-format drog jag snabbt  ihop när sötsuget slog på en kväll. Texturen är fantastiskt. Addera eller toppa sedan med nötter, nötsmör, bär, kokos etc! Det blev riktigt gott! Min sambo älskade det  – berättade efter att avokado var huvudingrediensen, såklart 😉

Låt oss först prata lite om avokado 🥑💚- full på näring och krämigt god! Innehållet bidrar till din hjärna med de näringsämnen den behöver för att fungera optimalt samt ger din kropp den näring som behövs för att skydda dig från sjukdomar som diabetes, cancer, hjärtsjukdomar, ögon och hjärnsjukdomar (självklart ihop med en överlag näringsrik och varierad kost). Avokado är rik på bra fetter (enkelomättat) vitaminer (E+K och 1/4 av rek. intag per 100 g!) B vitamin (omkring 1/5 -1/2 rek. intag beroende på typ av B-vitamin), Mineraler (kalium hela 30% av rek. intag per 100 g). Utöver dessa så även mindre mängd men ack så viktigt alla essentiella aminosyrorna, andra mineraler och vitaminer, fettsyror som bidrar till hälsan. Innehåller fibrer, verkar anti-inflammatoriskt i kropp och knopp och reglerar blodsockret. Avokado sänker kolesterol (det dåliga LDL och höjer det goda HDL).

OBS!Ät avokado förnuftigt och välj dina tillfällen!
Eftersom jag promotar avocado så vill jag också ta ansvaret att skriva att det är för mig en sällanvara, då den inte är så klimatsmart. Vid avokadoodling går det åt mycket vatten och under okontrollerade former sker även skogsskövling till förmån för just odlingen. Så välj rätt avokado (kan värt att lägga ngn extra krona om den kommer från bättre förhållanden) och välj dina tillfällen – dvs mer sällan än varje dag 🙂 precis som många gör idag med t ex rött kött! Tips: köp frysta tärnade avokadon och tina när du behöver – de är alltid mogna och goda – så slipper du köpa hela där jag iaf upplever att 30% av gångerna är de dåliga:(

Det här behöver du (1-2 port.):

  • 1 avokado
  • 100 g (ca; kan variera) mandelmjölk (jag använde Alpro ”Barista Almond” då den har väldigt god, krämig ”mazarinmandel”smak men ta den du gillar och har hemma!
  • 25 g kasein (jag använde Elit Nutritions ”Chocolate Cream” som är fantastisk i textur!) Whey går också bra men eftersom det blir en annan mer rinnande konsistens än kasein som blir mer som pudding så lär du behöv justera mängden vätska (mjölk).
  • ca 30 g kakao (jag gillar mycket och mustig smak – smaka av hur mycket du vill ha)
  • 5 g kokosolja, smält. Kan bytas ut mot nötsmör exempelvis jordnöt eller hasselnöt om du vill ha mer snickers/nutella stuk! Går även bra att ta mer!
  • en nypa eller två av flingsalt (glöm ej! kontrast till det söta)
  • Ev. sötning efter smak och preferenser. Jag använde denna gång LIDLs suketter som jag krossade och rörde ner. Tycker de har bästa smaken (dvs ingen bismak alls) att använda för krämiga ”no bake” desserter som denna. Andra alternativ kan vara andra sötningsmedel, honung, agave ..)

Andra smaksättningar kan vara vaniljpulver, lakritspulver, olika arom etc..

Toppingförslag:

  • nötter, kokosflingor/flakes, flingsalt, hackad choklad, bär eller frukt..

Gör såhär:
Ha ner avokado, proteinpulver, kakao, smälta oljan i en matberedare/mixer och addera successivt mjölken så du kan få till moussen så fast/krämig som du önskar. Tänk på att kasein och kokosolja ”sätter sig/stelnar” efter ett tag. Jag föredrar en lite tjockare textur framför rinnig. Addera sist övriga smaksättningar, salt och eventuell sötning efter dina egna smaklökar!
Häll upp i serveringsglas och ställ i kyl ca 15-30 minuter så texturen ”står till” sig.
Ta ut, toppa med dina godsaker och njut!

 

Testar du receptet? Tagga mig gärna och dela vad du tyckte! #antoniaproteinbakar @antoniapesevski på Instagram ❤

Ha en fortsatt fin sommar!!

P&K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s