Pumpkin Spice Cake

Halleluuuuja, sjöng min andra halva och jag i kör när denna MAGISKA skapelse nuddade våra smaklökar. (Ja ni hörde rätt – även sambon aka. ”skräpmatskungen” tyckte verkligen att den var helt sinnes bra – vilket är en klar tiopoängare!) Ja jag vet – sagt det några gånger nu över mina recept.. Men ärligt – detta kan vara the queen of healthy cakes!?  Och när lämpar den sig bättre än om inte NU till Halloween när pumpa-tajmingen är klockren!

Pumpkin Spice- kryddorna är ju något speciellt också .. dessa smaker i en mjuk kaka och pumpan som bidrar till saftigheten. Äh det är så gott – typ som en mjuk pepparkaka – fast mer spännande i smakerna! Och så toppingen.. sätter helt klart pricken över i:et. Så Snåla för fasiken inte!! Varken på topping eller nötter/frön.. Kakan är hälsosam som den är 😉

Som vanligt ( i enlighet med mina #antoniaproteinbakar -recept) är denna hälsosammare kaka sockerfri, glutenfri och kan även göras laktosfri! Med bra ingredienser och näringsvärden för er som vill veta lite makros – se längst ner!

Du behöver:

 • 3 ägg
 • 0,5-0,75 dl sötning (smaka av efter egna preferenser och märke. Jag använde Nicks ”No Sugar” som är riktigt bra att baka med. Blir fluffigt och saftigt med god söt smak)
 • 100 g mandelmjöl (Jag använde Funktionel Mats fettreducerat mandelmjöl )
 • 40 g protein (jag körde 50/50 av kasein vanilla cookie dough och whey vanilla ice cream från Elit Nutrition
 • 400 g pumpapuré (köp i välsorterade butiker, brukar stå på den ”amerikanska hyllan”. Eller som jag – gör själv genom att rosta skurna bitar i ugnen som sedan mixas i matberedare – eller stavmixer)
 • 2 – 3 msk ”Pumpkin Spice”  kryddmix (smaka av så du får din föredragna styrka)
  – se receptet för min hemmagjorda krydda här
 • 60 g fibersirap (alternativt agave sirap eller honung/annat vegetabiliskt substitut)
 • 20 g kokosolja
 • 2 tsk bakpulver
 • 30 g pumpakärnor (valfritt – eller andra nötter/frön som ger ”krisp”)

Topping:

 • 200-300 g Cream Cheese (Jag använder LIDLs egna Linessa Light då den har sjyssta värden, Philadelphia går lika bra)
 • Äkta vaniljpulver
 • Eventuellt Florsötning (sukrin melis – kalorifritt alternativ till florsocker. Använder denna då topping blir mer som frosting och ”stelnar” lite. Men kan uteslutas helt)
 • (Om du inte använder florsötning – smaka av toppingen med valfri sötning!)

pumpkin spice pie.jpgTestar du detta recept och postar något i dina kanaler? Ange då hemskt gärna kreatören (mig) i ditt inlägg genom att länka till min sida samt #antoniaproteinbakar @antoniapesevski. Tusen tack 🙂 ❤

Gör såhär:

Formen:
Smörj lite kokosolja på ett bakplåtspapper och forma därefter pappret i en avlång brödform (Blir enklare att ”lyfta ut” kakan när den är färdiggräddad).

Förbered alla ingredienser: Jag förberedde pumpapurén (matberedde lätt ugnsrostad pumpa kvällen innan) i förväg men du kan också göra detta steg nu såvida du inte köpt färdig puré på burk. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Värm kokosoljan någon sekund i mikron tills den är rinnig.  Sätt på ugnen på 175 grader.

Kakan: Ta bunke nr 2 och vispa ihop ägg och sötning pösigt.  Tillsätt pumpapurén och rör om. Tillsätt därefter även de torra ingredienserna. Smaka av både sötning och Pumpkin spice – kryddan så att det är enligt din smakpreferens. Rör eventuellt ner pumpafrön eller andra nötter/frön du önskar.

Gräddning: Häll upp smeten i din förberedda brödform med bakplåtspappret och grädda kakan i mitten av ugnen omkring ca 45-50 min. Kolla till kakan efter ca 30 min. Jag behövde lägga över ett blad folie så att ytan inte skulle få för mycket färg (bli bränd).

Topping: Under tiden kan du förbereda frostingen. Jag använde omkring 250-300 g cream cheese som jag blandade med ca 2 dl florsötning. Då stelnar det som vanlig frosting och det blir en lite mjukare textur att arbeta med.  Har du inte tillgång till detta kan du också blanda cream cheese med lite vanligt valfritt sötningsalternativ och smaka av. Är frostingen för ”fast”  – tillsätt lite(!) vatten så att den blir lättare att arbeta med – men inte rinnig!!

Hantering: Ta ut kakan ur ugn efter ovan nämnda tid när den verkar färdiggrädda (den eftergräddas även) Och låt stå i formen minst 30 min. När kakan har svalnat – toppa med din frosting. Också lite valnötter, pekannötter eller pumpakärnor? Gör sig fint på kakan.

Denna kaka smakar Extra gott dagen efter! Låt kakan då stå i kyl över natten väl ”inslagen” så den inte blir torr. Toppingen kan sättas på en timme/precis innan servering!

Jag brukar räkna på ca 14 portioner – men beror såklart på hur god kakan är .. 😉

Näringsvärden/portion inkl. pumpafrön och frosting (rekommenderas):
101 Kcal
5g Fett
5g Kolhydrater
9g Protein

Näringsvärden/portion  exkl. frosting och nötter (endast grundkakan):
71 Kcal
3g Fett
4g Kolhydrater
7g Protein

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s