Pepparkakor! Socker- & glutenfria med extra protein

Goda pepparkakor till julens alla nedräknings-tillfällen ?? Ja tack! Och som dessutom är hälsosamma ? Ta tack dubbelt upp! Om jag älskar den kombon av ”godsaker & hälsosammare” i samma mening! Såklart finns det ju några the ”real deal” pepparkakor som är rätt svårslagna..de lyckas man ju såklart äta ett dussin av över jul- med all rätt! Det är ju bara jul en gång om året! För mig är julen en tid för lite extra återhämtning och njut av allt det goda – vad man nu är sugen på att göra eller äta. Men när det kommer till bakverk är det alltid kul att kunna göra lite mer nyttiga bakverk- för mig en rolig utmaning att kreera ett hållbart recept som både är nyttigt och framförallt gott  och så gillar jag ju såklart att ge min kropp och knopp lite mer hälsosamma alternativ om det finns 🙂 Dessa pepparkakor smakar faktiskt riktigt bra om jag får säga det själv! Det slog mig efteråt att de dessutom blev en LCHF-version för er som gillar det tänket! Här kommer ett egenkomponerat recept..

Detta behöver du:

 • 100 g mandelmjöl (jag använde fettreducerat från sukrin/funktjonell mat)
 • 20 g kasein (jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från Elit Nutrition)
 • 5 g pofiber
 • 1 ägg
 • 20 g Fibersirap från sukrin/funksjonell mat
 • 15 g kokosolja
 • 3 tsk pepparkakskrydda (köpte färdig, men man kan blanda kanel, nejlika, kardemumma och ingefära själv – smaka av styrka)
 • sötning- jag använde 30 g av sukrin. (välj efter egna preferenser och smaka av mängd)
 • 1 tsk bikarbonat
 • nypa äkta vanilpulver
 • nypa salttips : gillar du mandel kan du sedan vid utkavling tillsätta mandelflarn över degen- supergott!

Gör såhär:
Ugnar är alltid kluriga och speciellt till sådana här recept – man vill ha peppisarna krispiga men absolut inte brända – så reglera temperatur efter hur ni ”känner” er ugn. Bättre lägre värme och längre i ugnen! utgå ifrån 160 grader! Har du varmluftsugn? Kör på det och sänk värmen till 150 grader.
Tips: När du tycker att pepparkakorna har fått lagom färg men gärna vill ha dem lite längre i ugnen – lägg då över aluminiumfolie, så bakas de till krisp utan att bli brända.

pepparkakor2

Degen: Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. värm upp kokosoljan så den är lite rinnande och tillsätt tillsammans med fibersirapen. Jobba degen väl tills den är genomarbetad. Smaka av! olika sötningsmedel och kryddor skiljer sig som sagt i styrka och smak- kanske behövs det mer av något. Packa sedan in i plastfolie och låt vila i kylen i några timmar. Bäst är att förbereda degen dagen innan och låta stå i kylen.

pepparkakor3

pepparkakor4

Tips: vid kavling av deg är att lägga plastfolie emellan. Då fastnar inte degen och det går supersmidigt. (vill du ha mandlar till är det här du strör ut flarn på degen innan du kavlar ut) Kavla tunt (endast någon mm) – ju tunnare desto enklare att få dem krispiga. ”Skär ut ” dina peppisar – jag använde hjärtform och det blev ca 25 st (inräknat degen jag kan ha ätit 🙂 🙂 )

– Grädda i ugnen ca 10 min – men håll koll så de inte blir brända. Dra då ner värmen direkt! Efter 10 min – dra gärna ner värmen till under 100 och låt pepparkakorna stå en tid till för att torka till sig/alternativt stå kvar i ugn med lite öppen lucka efter att du stängt av den. Som sagt – där skiljer det sig lite från ugn till ugn, så testa dig fram och håll koll på dem! Är pepparkakorna för mjuka trots allt när du tagit ut dem och låtit dem svalna? Sätt då in de igen i ugnen på under 100 grader och låt dem torka till ytterligare. Lägg gärna över aluminiumfolie som tipset ovan – så slipper du bränna vid dem.

pepparkakor

Näringsinnehåll/deg
Fett: 75, Kolisar 8 g , Protte 41 g, kcal:920

Näringsinnehåll/pepparkakshjärta (25 st)
Fett 3 g
Kolhydrater 0,3 g
Protein: 1,64 g
Kalorier: 36, 8 g

Smaklig spis!
och du  🙂 ..  Testar du receptet- Skulle jag verkligen uppskatta om du taggar mig @antoniapesevski och gärna hashtagga #antoniaproteinbakar . så jag får se dina skapelser och framförallt – vad du tyckte ? ! 🙂

P&K
A

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s