Nöt- & Chokladpraliner

När man vill ha något sött och hälsosamt! Hyfsat snabbt och enkelt! Och försvinnande gott 😛 Det bästa med praliner är att man kan variera dem så mycket i smak och textur.  I denna pralinvariant så har jag fokuserat på smakerna choklad och hasselnöt – lite som Nutella fast mindre sött och mer fyllig och nötchokladig smak som jag gillar det. Jag är ju faktiskt inte så förtjust i Nutella som produkt överhuvudtaget – men nötter och choklad i kombo är en storfavorit! Att tillsätta lite dadlar ger en fantastiskt härlig krämig och ”geggig” konsistens som är svårslagen! Nötterna skapar lite krisp och saltet balanserar sötman och nötterna. I love!

Provar du andra smakkombos eller receptet överhuvudtaget är det alltid lika uppskattat om du delar med dig på Instagram #antoniaproteinbakar @antoniapesevski ❤ Så får jag se dina skapelser 🙂

Du behöver:

  • 120 g dadlar (för er som inte gillar dadlar – det smakar inte dadlar utan blir bara mustigt härligt krämigt!)
  • 0,5 dl vatten (kan bytas ut mot exempelvis mandelmjölk eller kaffe om man vill smaksätta pralinerna på annat vis)
  • 30 g Whey i den passande smaken ”Hazelnut & Nougat” från Elit Nutrition
  • 50 g fettreducerat mandelmjöl (eller malda valfria nötter. Hasselnötsmjöl är en idé)
  • 10 g kakao (eller efter smak)

Topping”:

Tips: Andra ingredienser som är goda att ha i praliner är lakritspulver, rivet apelsin- eller citronskal, olika smakaromer, kanel eller andra kryddor, vit choklad.. ja listan kan göras lång!

praliner ingredienser

Gör såhär:
Mixa dadlarna i en matberedare tillsammans med vätskan till en jämn ”smet”. Gröp ur i en bunke och blanda ner proteinpulver, kakao och mandelmjölet(eller malda nötter beroende på vad du använder. (Beroende på proteinpulver och ”mjölform” får du eventuellt justera vätska/torra ingredienser så degen är ”rullbar”.) För att smeten inte ska fastna – ha en skål med vatten bredvid som du toppar fingrarna/droppar lite vatten i handflatan – så kan du rulla bollarna utan problem. Jag fick ut 16 st.

Smält chokladen i ett vattenbad i en liten skål (obs – ha koll på temperatur så att chokladen inte mjölar sig). Det går också att värma chokladen i mikron men det har jag själv aldrig gjort så där får du själv testa dig fram! Om chokladen är för trögflytande – ha i något litet gram kokosolja så blir det mer rinnande. Spetsa en chokladboll på en pinne (grillspett eller annat du har hemma) och doppa i chokladen. Pilla av bollen igen på en skärbräda klädd i bakplåtspapper för att stelna. När du doppat alla bollar – strö över nötter – eller rulla i krossade nötter om du vill ha extra mycket nötsmak a la ”Ferrero Rocher” 😉 Ställ brädan i kyl och låt stelna!  Därefter är det bara att servera och njuta av!

praliner

 

P & K
A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s