Magisk Jordnöts- & Banantårta

Den här tårtan är så god! Det krävs lite olika steg (kakbotten, frosting, fyllning och topping) men det är inget svårt – och resultatet är såå värt det! Så bli inte avskräckt. Jag kan verkligen rekommendera dig att baka denna- varför inte servera godingen nästa bjudning du har?  Dina nära och kära kommer att älska’t och fråga om tårtan VERKLIGEN är hälsosammare? och varken innehåller socker, gluten? Är extra proteinberikat och innehåller zucchini?! Oh Yes! kan du svara. Det här är verkligen en sån kaka som man både ”kan ha och äta” 😉 Dessutom kan tårtan med fördel prepareras kvällen innan, vilket kan vara skönt om man ska bjuda!

Så baka – och njut! Som tipsat om nedan så går ingredienser att bytas ut, men jag tycker den är perfekt som den är nedan – om man gillar banan och jordnötter!

banantårta

Ingredienser:
Botten:

 • 2 ägg
 • 1 äggvita
 • 2 bananer (ca 250g)
 • 100g zucchini
 • 40g protein (Jag använda 50/50 av passande whey banana & Casein Vanilla Cookie Dough från Elit Nutrition)
 • 15g fettreducerat kokosmjöl från Funksjonell Mat (går bra med vanligt kokosmjöl)
 • 100 g fettreducerat mandelmjöl från Funksjonell Mat (går bra med vanligt mandelmjöl eller annat nötmjöl)
 • 200g cashewmjölk (Går bra med annan vätska från vatten till mandelmjöl etc)
 • 1,5 tsk bakpulver
 • valfri sötning och mängd – smaka av då det kan skilja sig! (Jag använder Sukrins sötströ – någon msk som jag smakar av)
 • en nypa kanel
 • En nypa salt
  (samt eventuellt andra arom efter smak)

Frosting:

 • 300 g cream cheese light (Jag föredrar denna smak, men funkar även med kvarg etc. byt ut mot laktosfri variant om nödvändigt)
 • 100g sukrin florsötning (eller annan söt-källa – smaka däremot av mängd!)

Lager:

 • 50 g jordnötssmör (eller mer om man ÄLSKAR jordnötssmör 😉 )
 • 80 g banan
 • Lite av frosting ihoprörda frostingen ovan

Topping:
Pimpa kakan med toppingen precis innan servering – så ser kakan extra fräsch och aptitlig ut!

Alternativa idéer till fyllning & toppings!
Florsötningen ger lite mer ”frostingstuk” i texturen men annan valfri sötning går lika bra (Smaka av sötman). Cream Cheese kan bytas ut mot kvarg, kasein blandat med vatten, proteinpudding etc. Jag personligen föredrar jag smaken Cream Cheese då det är klassiskt för frosting och i light variant har de dessutom sjysst innehåll (föredrar Lidls egen light-variant). Vill du sätta en extra smaktouch – blanda ner aromer eller exempelvis kakao i frostingen!Istället för skivade bananer kan man använda olika typer av bär och Likaså jordnötssmöret kan bytas ut mot andra goda nötiga eller söta ”lager”.

 

Gör såhär:
Kakbottnen – Mixa bananer och ägg klumpfritt i en matberedare. Häll upp smeten i en bunke. Tillsätt de andra blöta ingredienserna. Finriv zucchinin med ett rivjärn och krama ur överflödigt vatten. Rör ner i bunken. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Smaka av sötman och justera mängd efter dina smaklökar och sort av sötning som du föredrar. Smörj en mellanstor (20 cm i diameter) rund form med avtagbar botten (så att kakan inte ska fastna) med lite olja. Jag har gärna bakplåtspapper i botten (utklippt en cirkel) för att enkelt kunna flytta botten till en annan serveringstallrik – smörjer denna + kanterna. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i ugnen på 175 grader ca 40-50 min beroende på ugn (har du problem med att toppen bränns efter ett tag? Täck över med folie de sista 10-15 min). Ta ut och låt svalna. Under tiden kan du förbereda de andra stegen..
Frostingen– Rör ihop Cream cheese med florsötningen (eller andra föredragna alternativ av respektive ingrediens). Låt stå i kyl till användning.
Tårtbygget – Få försiktigt ut kakbottnen ur formen och skär i två delar. Obs – blir lätt snett så var noggrann så att du skär två jämna bottnar, förslagsvis med en bra brödkniv. Bred på lagret av jordnötssmör på bottenlagret som du placerat på serveringsfatet (så slipper du flytta omkring tårtan i efterhand). Därefter en del av frostingen – känn av så det inte blir för lite (torrt) men inte heller för mycket så det pressas ut på sidorna när lager två läggs på. Skär banan i tunna skivor och sprid ut på lagren av jordnötssmör och frosting. Placera den andra delen av kakbottnen. ”Klä” hela utsidan med frostingen. Ta hjälpt av en slickepott. Grunden är nu klar!
Ska du servera kakan senare? ställ i kyl så länge.
Topping – Precis innan servering – riv choklad, skär upp banan och dekorera kakan efter egen kreativitet! Tryter den – gör som jag på nedan bild 🙂
Servera och njut av en fantastisk smakupplevelse – god och så mycket hälsosammare för kropp och knopp!

Kakan kan med fördel prepareras dagen innan och garneras innan servering! Då ”sätter sig” smakerna änmer! 

Hoppas att du gillade detta recept! Testar du det uppskattar jag verkligen om du taggar @antoniapesevski samt #antoniaproteinbakar på Instagram. Och – berätta vad du tyckte eller om du använde någon annan god fyllning 🙂 ❤

P&K
A

banantårta2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s