Proteinrik morotskaka! Socker/gluten/nöt-fri

”Höftade fram” detta recept igår och det blev en riktigt bra morotskaka! Saftig och god som man knappt tror innehåller dessa ingredienser nedan. Och så god att man kan äta bara kakan utan frosting! (vilket inte alltid är fallet när man drar ner på de ”onyttiga ingredienserna” som är just det som gör kakan saftig och god). I vilket fall som – såklart ska morotskaka ha toppingen – de är ju pricken över i:et på om någon så denna kaka!

Jag bakar oftast på mandelmjöl/kokosmjöl och har en sådan variant av morotskaka-recept som varit med i BODY för hundra år sedan. Denna kaka skulle däremot nötallergiker (och gluten vet man aldrig idag) bjussas på som födelsedagsfika – så jag gjorde ett nytt recept! Vilket följer nedan – ett recept som ”de flesta” kan äta av då denna morotskaka är både gluten-och nötfri (även laktosfri om man byter ut mot laktosfria produkter). Kakan är dessutom väldigt snål på energi. Energin kommer från protein som ligger högt och som kommer från äggen, proteinpulver och cream cheese! Fett som kommer från min absoluta favorit-fettkällor kokosolja och äggula. De få Kolhydrater som finns i från morötter och pofiber (som trots allt innehåller mestadels fiber)- och så har vi safe:at upp ett low carb- alternativ för de som önskar detta ;).

Så här har ni enligt mig ett riktigt sjysst fika/mellis/snack-alternativ att njuta avoch bjuda på! Och säger ni inte att den är en hälsosammare variant som är sockerfri och med extra bra ingredienser så kommer ingen märka någon skillnad!

Detta var första gången jag testade att baka med Nicks ”Use like Sugar” – vilket är en kombination av naturlig sötning. Och jag måste säga att det är ett riktigt bra alternativ till socker i mat och bak! God äkta smak (som socker)  utan den kemiska eftersmaken. Smeten blir luftig och fin och bakverken saftiga! Med 70 % lägre energiinnehåll i förhållande till vitt socker.

Jag uppskattar om du delar med dig av dina skapelser gjorda utifrån mina recept genom att @antoniapesevski & #antoniaproteinbakar på Instagram! Och såklart berätta vad du tyckte eller om du testade nya smak-kombos och ingredienser 🙂 ❤ Här kommer receptet..

Ingredienser:
Kakan:

 • 200 g finrivna morötter
 • 2 ägg
 • 0,75- dl sötning (smaka av då smak kan variera beroende på produkt. Jag använde Nicks nya sötning! länk ovan)
 • 20 g kokosolja
 • 2 dl vatten (alternativt någon ”mjölkvariant” som mandel- eller havremjölk)
 • 50 g pofiber (finner ni i glutenfria hyllan)
 • 40 g proteinpulver ( 50/50 av kasein ”Vanilla cookie dough” & ”birthday cake” whey från Elit Nutrition som passade perfekt i smak och textur
 • 1 tsk kanel + 0,5 tsk kardemumma (smaka av efter egna smaklökar)
  (Jag använde Ceylonkanel från Santa Maria som är en mildare och sötare kanel som passar väldigt bra i bakning och/eller gröten- tips att testa! Santa Maria har en i sitt sortiment som är bra)
 • En nypa äkta vaniljpulver eller arom (efter smak)
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 0,5 tsk bakpulver

Frosting:

 • 200 g (drygt) Cream Cheese light (föredrar Lidls Linessa – variant. laktosfri Philadelphia vid behov)
 • 1 eko citron – skalet finrivet + juice från 0,5 av citronen ca.
 • ca 0,5 dl sötning (smaka av efter egna preferenser samt beroende av vilken typ av sötning du använder. Jag föredrar numera Nicks efter att ha testat deras nya sötning – smakar äkta utan kemiska bismaker och blir lite fluffigt precis som socker)
 • Vaniljpulver /arom efter smak!

Dekorering:

 • Rivna morötter eller efter egen kreativitet! Exempelvis hackade nötter eller frön, dekorationspärlor etc..

morotskakaingredienser

Gör såhär:
kakan-vispa upp ägg och socker pösigt. Tillsätt smält (mikron) kokosolja och vattnet/valfri vätska. Rör runt. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ut eventuella klumpar. Sist tillsätter du de finrivna morötterna och rör väl. Förbered en (avlång) form med bakplåtspapper som du oljat in lite med kokosolja och format efter formen. Genom att ha bakplåtspapper i får du enkelt upp kakan ur formen för garnering och servering. Fördela smeten jämnt i den bakplåtspappersklädda formen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 min.
Frosting – låt kakan svalna innan du toppar den med frostingen. Rör ihop alla ingredienser – finriv citronskalet, rör ner citronsaften och smaka av med sötning samt lite vaniljpulver/arom (valfritt). Bred på kakan enklast med en slickepott.
Dekorera efter egen kreativitet! Jag gjorde det enkelt för mig (och talande för kakan) och rev över lite morötter- precis innan servering! Då morötter mörknar och då ser ofräscht ut.
Servering – kakan smakar definitivt bäst när den fått stå till sig i kylen några timmar! Kan därför med fördel göras kvällen innan och toppas på morgonen eller göras på morgonen om det bjuds på eftermiddagen. Jag skulle rekommendera 6-8 h i kyl innan servering. Topping kan tas på timmarna innan eller innan servering- då du också dekorerar med de sista detaljerna -som rivna morötter!
Servera och njuuut!

Jag uppskattar om du delar med dig av dina skapelser som gjorts utifrån mina recept genom att @antoniapesevski & #antoniaproteinbakar på Instagram! Och såklart berätta vad du tyckte eller om du testade nya smak-kombos och ingredienser 🙂 ❤

P&K
A

morotskaka2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s